Биографија

Марко В. Јарић је рођен 17. марта 1952. године у Београду од оца Војина и мајке Милеве, рођене Вукобрат. Гимназију је завршио у Мостару 1970. године као најбољи ђак, а Природно-математички факултет Универзитета у Београду, Одсек за физику, 1974. године као најбољи студент једне изузетно успешне генерације. За успех на студијама, награђен је Октобарском наградом Града Београда. Професори Физичког факултета Универзитета у Београду га памте као посебно талентованог и образованог физичара који је још у току студија почео да објављује оригиналне радове у најбољим научним часописима (“Изингов модел и трећи принцип термодинамике”), започевши своју изузетну научну каријеру.

После завршетка редовних студија, 1974. године одлази на докторске студије у САД, на Градски колеџ Њујорка (City College of New York) које је завршио у пролеће 1978. године у рекордном року, као најбољи докторант. Докторирао је код професора Џозефа Бирмана (Joseph Birman), једног од најцењенијих физичара у области физике кондензованог стања материје, на теми “Теорија група и теорија ренормализационе групе за структурне фазне прелазе у А-15 системима”. За време докторских студија Марко је такође стицао и предавачко искуство, јер је већ био укључен у предавања у својству асистента и предавача.

Марко Јарић је радио као постдокторски истраживач у периоду 1978–1980. године на Калифорнијском универзитету у Берклију као добитник престижне Милерове стипендије, а затим у периоду 1982–1984 на Слободном универзитету у Берлину као добитник Хумболтове стипендије. Потом 1983. и 1984. године предаје на Државном унверзитету Монтане као професор по позиву (Visiting Assistant Professor), а 1985. године у истом својству предаје на Универзитету Северне Дакоте. Следеће, 1986. године прихвата понуду за место ванредног професора (Associate Professor) на познатом Тексашком А&М универзитету (Texas A&M University, College Station, Texas), где 1990. године добија статус редовног професора и где остаје све до своје преране смрти.

Слику о активној и изузетно успешној каријери Марка Јарића употпуњују гостовања, краћи и дужи боравци на престижним научним институцијама у свету. Као постдокторант, а у својству научног сарадника (Visiting Scholar), 1983. и 1984. године проводи неколико месеци у Центру за високе научне студије у Бир Сир Ивету, Француска, и Ајнштајновом центру за студије теоријске физике Вајцмановог института у Израелу. Период од 1984. до 1986. године карактеришу вишемесечни боравци на Унивезитету Харвард, а 1987. и 1988. годину проводи као гост Института за теоријску физику у Санта Барбари. Као ванредни професор, предаје по један семестар 1989, 1990. и 1995. године на Институту за теоријску физику Калифорнијског унивезитета у Санта Крузу, док 1995. и 1996. године борави и на Корнел универзитету у Итаки. Професор Јарић није заборављао своје пријатеље и колеге у Београду, тако да је био редован и радо виђен гост у нашој средини, где је одржао већи број надахнутих предавања и семинар

Научно-истраживачки рад

Научно-истраживачки рад Марка Јарића припада теоријској физици кондензованог стања материје, као и математичкој физици и биофизици. 

Његови радови обухватају следеће теме: Изингови модели, теорија група, А-15 полупроводници, магнетни суперпроводници, полимери, квазикристали и биофизика. Објавио је преко 100 радова у водећим научнимим часописима који су цитирани више од 1300 пута. Научни рад Проф. Јарића је посебно фокусиран на примену теорије просторних група на структурне фазне прелазе и физику квазикристала. Његов научни допринос у физици квазикристала су га сврстали у водећег стручњака у овој области физике.

Проф. Јарић је био уредник 4 књиге и монографије које спадају у неизбежну литературу у области физике квазикристала. Занимљиво да је под у Мичеловом институту  поплочан апериодичним (Пенроузовим) плочицама у част МаркаЈарића због његовог пионирског рада о квазикристалима, у којима је проучавао наноскопску реализацију тродимензионалне апериодичне решетке.

Библиографија (pdf)

Симпозијум поводом 20. годишњице Фондације

Програм и апстракти предавања
Предавање – Дејан Стојковић
Предавање – Леонардо Голубовић

Остале активности

Марко Јарић је сматрао част, поштење и понос за највише људске вредности, које су укорењене у његовом васпитању и крајишком пореклу. Марко је био најпоноснији када је 1993. године именован за ванредног професора на Универзитету “Никола Тесла” у Книну. Он је био истакнути члан више удружења срба у дијаспори, иницијатор и један од оснивача Удружења срба у Тексасу (Texas American Serbian Coalition), и један од главних организатора бројних протеста срба у Америци у једном од најтежих периода борбе српског народа за опстанак у његовој историји.

Као учесник у бројним телевизијским интервјуима, панел дискусијама и аутор многих чланака, покушавао је да приближи српска гледишта америчкој јавности и да побољша неповољну слику о српском народу, коју су неуморно стварали амерички медији. Својим убедљивим аргументима и ставовима, од самог почетка наметнуо се као личност којој се верује, што му је у знатној мери омогућило да успе у својим патриотским настојањима.

Чланци о Марку

Текст Проф. др Миливоја Белића о Марку Јарићу (на српском језику)

Текстови о Марку Јарићу у Свескама физичких наука (СФИН):